top of page

DIENSTVERLENING EN COMMUNICATIE

De FOV blijft niet enkel via het werksoortelijk overleg, maar ook via telefoon en mail in nauw contact met haar lidorganisaties. Over onderwerpen die de agenda van de werkgroepen bepalen volgen steevast een aantal concrete vragen (bijvoorbeeld over het decreet, de eindevaluaties, de DAC-herverdeling,…).

Ook blijven vragen van boekhoudkundige aard en vragen over sociaal recht terugkeren, evenals vragen over auteursrecht, fiscale attesten, de vrijwilligerswet en dergelijke.

Dienstverlening aan lidorganisaties

Nauw contact met de lidorganisaties
Ondersteuning

De FOV hecht bovendien veel belang aan persoonlijk contact en gaat regelmatig in op individuele vragen. De huidige werking en de intenties in het licht van het decretale kader staan dan meestal centraal. De FOV geeft op regelmatige basis ondersteuning bij de opmaak van aanvraag- en verantwoordingsdocumenten voor de overheid. In 2015 ging heel wat aandacht naar begeleiding in het kader van de nieuwe erkenningen bij bewegingen, verenigingen en vormingsinstellingen.

 

De FOV leest de beleidsplannen en voortgangsrapporten en geeft hierover feedback. 2015 was het jaar waarin de organisaties hun beleidsplan indienden. Dat betekende ook voor de FOV extra aandacht voor de ondersteuning hierbij.

 

Online dienstverlening blijft onze aandacht krijgen: via DocsBox krijgen de leden toegang tot tal van documenten en verslagen.

 

We stellen vast dat de onderwerpen waarover we vragen krijgen steeds diverser worden. Organisaties rekenen op ons om hen rond allerlei thema’s te ondersteunen of nuttig door te verwijzen.

Externe dienstverlening

In de mate van het mogelijke gaat de staf van de FOV in op vragen van derden. Zo ontvangen we (steeds meer) vragen om toelichting te geven bij het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, maar evengoed over de toepassing van andere decreten (lokaal cultuurbeleid, participatiedecreet,…). We gingen ook in 2015 in op vragen om, met gastcolleges en lezingen, het sociaal- cultureel werk beter in beeld te brengen bij studenten, consulenten, vrijwilligers,… Stafmedewerkers maken ook deel uit van jury’s, stuurgroepen,… met een focus op sociaal-cultureel werk.

 

Zo werden we uitgenodigd bij een aantal lidorganisaties in het kader van hun beleidsplantraject (algemene vergadering, bestuur, werkgroepen,…) of maakten we deel uit van een stuurgroep van leden i.f.v. van een intern project.

 

Het traject rond de New Deal, dat van start ging in april 2014, kon ook op heel wat belangstelling rekenen op regionale bijeenkomsten van cultuurraden, interne vergaderingen van sociaal-culturele verenigingen, samenkomsten van cultuurprofessionals,…

 

We vinden het belangrijk dat hogescholen en universiteiten ons steeds beter vinden voor gastcolleges en lezingen. Zo schakelden het departement Sociale Hogeschool Heverlee, de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Gent, Antwerp Management School, de Hogere Leergangen voor Fiscale en Sociale Wetenschappen, het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, de Hogeschool West-Vlaanderen en Odisee (voormalige Hogeschool en Universiteit Brussel), ons in om de studenten mee te nemen in de wereld van het sociaal-cultureel werk. FOV- medewerkers namen ook deel aan jurybesprekingen van eindwerken of gesprekken in het kader van de curricula voor sociaal-cultureel werk.

Communicatie

Wascabi

In 2012 besloten we een andere invulling te geven aan Blikvanger, het jaarverslag van de FOV. De presentatie van de beleidsagenda van de sociaal-culturele sector zou een nieuwe, aantrekkelijke vorm krijgen. Deze voorstelling, in de vorm van een jaarmagazine, zag in 2013 voor het eerst het licht, genaamd ‘Wascabi’.

 

De derde editie van het jaarmagazine Wascabi werd in augustus 2015 gelanceerd tijdens ons jaarlijks weerkerend event.

 

In deze editie werd het sociaal-cultureel werk uitgedaagd door enkele externe tenoren: we legden minister Gatz een aantal stellingen voor, gingen in debat met Pieter Timmermans van het VBO, onderzochten we welke rol het sociaal-cultureel werk kan spelen in het radicaliseringsdebat en wierpen we met een aantal kenners een kritische blik op het lokaal cultuurbeleid.

 

Het lanceringsmoment op 28 augustus was binnen de kortste keren volzet en telde 195 inschrijvingen. Naast de lancering van het gelijknamige jaarmagazine, staat dit event garant voor politieke debatten over het sociaal-cultureel beleid in Vlaanderen. Dit jaar was onze centrale gast niemand minder dan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. In drie rondes schoven verschillende hoofdrolspelers van de Commissie Cultuur aan bij tafelheer Sven Gatz. Presentator Stijn Vranken legde hen het vuur aan de schenen.

 

Caroline Bastiaens (CD&V) en Yamilla Idrissi (sp.a) trapten het gesprek af. Opgewarmd door een korte terugblik op het afgelopen parlementair jaar, blikten ze vooruit op wat er in het nieuwe jaar allemaal op de agenda staat. De tweede ronde stond in het teken van de plaats en toekomst van de etnisch-culturele federaties. Hiervoor schoven Marius Meremans (N-VA) en Ivy Goutsmit (FMDO) aan tafel. Tot slot mocht de voorzitter van de Commissie Cultuur, Bart Caron (Groen), het met de minister hebben over de overheveling van Vlaamse middelen voor Cultuur naar het Gemeentefonds.

 

Wascabi werd breed verspreid onder onze lidoganisaties, collega-bovenbouworganisaties, academici, studenten, politieke partijen en mandatarissen, studiediensten, contactenpersonen op tal van administraties, opiniemakers,…

 

Wascabi heeft een oplage van 1000 exemplaren en krijgt in 2016 een vierde editie.

 

Via deze link kan je Wascabi online lezen.

NOG MEER UIT WASCABI 2015:

 

  • Terugkijken op 40 jaar SCW

  • Gemeenschapsdienst verdeelt de meningen

  • Zin en onzin van betogen

  • De Cultuurcommissie wordt vertrouwelijk…

  • Stemmingmakerij

  • Twee docenten SCW leren ons een lesje

Gegevens: van Boekstaven naar Sisca

 
Boekstaven

 

Een heel diverse sector in beeld brengen en staven met cijfers. Dat is wat de FOV al sinds 2008 doet met Boekstaven. Met Boekstaven 2015 is het laatste deel geschreven door ons, maar de administratie van de Vlaamse Regering staat klaar om het stokje over te nemen. Het nieuwe gegevensregistratiesysteem SISCA zal instaan voor de gegevensverzameling.

Boekstaven bracht  in nauwe samenwerking met de sector het erkende en/of gesubsidieerde sociaal-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen in kaart. Het was een jaarboek met kerngegevens over de sector: de werking, de medewerkers en de financiën. Na 7 jaar Boekstaven pakte de FOV in de laatste editie nog één keer uit met haar standaardwerk. Daarin kon je kennismaken met de verschillende werksoorten en de organisaties die daar deel van uitmaken.

 

Boekstaven kent een oplage van 500 stuks. Deze wordt gratis verspreid onder de leden, onderwijsinstellingen, studiediensten en beleidsmakers.

 

Via deze link kan je hem online lezen en downloaden.

 

In dit filmpje laten we je zien hoe het traject van Boekstaven verlopen is:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SISCA

 

Met de lancering van het nieuwe gegevensregistratiesysteem van het departement CJSM stopt de Boekstavenreeks. Het nieuwe systeem werd SISCA  gedoopt: Sector Informatie Sociaal-cultureel volwassenenwerk en Amateurkunsten. Vanaf 2016 neemt de administratie de verzameling van gegevens over de sector over.

 

De voorbije twee jaar werkte de administratie intens samen rond gegevensregistratie in het sociaal-cultureel volwassenenwerk en de amateurkunstensector. Uit het overleg met de sector, de FOV en de administratie ontstond een set van gegevens, die vervolgens in een systeem werden gegoten.

 

Een twintigtal organisatie testten Sisca tijdens de voorbije maanden. Op basis van hun feedback kon de administratie het systeem verder optimaliseren. De verwerking van al deze feedback leidde tot een gebruiksvriendelijke webapplicatie. Voor elke werksoort werd een aparte infosessie georganiseerd. Het systeem bestaat immers uit twee onderdelen: enerzijds organisatiegegevens en anderzijds jaargegevens die specifiek zijn voor elke werksoort.

Digizine

De FOV verzorgd niet alleen communicatie met actoren uit de sector, maar ook naar een breder publiek.

 

Digizine, onze digitale nieuwsbrief, is één van onze voornaamste kanalen die we hiervoor inzetten. Op deze mailing zijn zo'n 2.200 abonnees ingeschreven. 

 

Een gemiddelde campagne heeft zo'n 840 lezers (38%). Van deze lezer klikt vier op de tien door naar minimaal één artikel op de website van FOV.

 

In totaal is deze nieuwsbrief in 2015 dertien keer verzonden en werd ruim 28.500 maal ontvangen.

De website van de FOV wordt regelmatig bezocht. In 2015 ontving dit kanaal meer dan 65 duizend bezoeken. Een lichte daling ten opzichte van 2014, maar het aantal gepubliceerde artikelen was ook lager dan het voorgaande jaar (91 tegenover 115 artikels).

 

 

Nieuwsbrief Lokaal Cultuurbeleid

Sinds 2012 maakt de FOV, samen met Faro en het Forum voor Amateurkunsten de nieuwsbrief "Lokaal Cultuurbeleid". Zo blijven lokale middenveldspelers, ambtenaren en politici op de hoogte van de belangrijkste beleidsontwikkelingen rond dit thema (zoals planlastvermindering, decreet lokaal cultuurbeleid, gevolgen van de interne staatshervorming, ... ). Ook bevat deze nieuwsbrief informatie over activiteiten en publicaties ter ondersteuning van de lokale (beleids)politiek.

 

In 2015 werd deze nieuwsbrief tweemaal verzonden. In totaal ontvingen zo'n 4.000 interesseerden deze nieuwsbrief vanuit de FOV. De andere partners verstuurden de brief ook nog naar hun eigen netwerk. De nieuwsbrief werd door bijna 30% van de ontvangers geopend.

 

In 2016 wordt het aantal partners uitgebreid en zal de nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken worden.

 

 

 

bottom of page